3 min read

Personeel vinden: 6 no-nonsens tips waardoor het jou lukt

Personeel vinden: 6 no-nonsens tips waardoor het jou lukt

De jacht op horecapersoneel is in volle gang. Ben jij ook dringend op zoek naar personeel voor in jouw zaak? Hier volgen hier 6 no-nonsens tips om personeel te werven.


Tip 1: Stap af van een basic vacature tekst

Iedereen is op zoek naar een ‘teamplayer’ en iedereen biedt ‘gezellige collega’s’. Tijd om jouw vacaturetekst onder de loep te nemen en een beroep te doen op je creativiteit. Ga bij jezelf na waarom potentiële toekomstige werknemers uitgerekend bij joú moeten werken en niet bij de zaak van de buurman. Wat onderscheid jouw zaak van de rest? Wat maakt jouw zaak uniek? Zet dit zeker neer in de vacaturetekst!

Werknemers hechten waarde aan salaris, zekerheid en goede arbeidsvoorwaarden. Is een competitief salaris financieel niet mogelijk in jouw bedrijf? Dan zijn er meer mogelijkheden om je te onderscheiden. Geef jij onvergetelijke werknemersborrels? Krijgen jouw werknemers direct een vast contract? Biedt jij korting op een sportschoolanbonnement of geef jij een competitieve werknemerskorting? Verpak het op een creatieve en wervende manier zodat je in het oog springt.

Tip 2: Verspreid je vacature overal, echt overal

Dit zal voor veel als een no-brainer klinken, maar vaak is op de website van de zaak geen pagina te vinden met ‘Vacatures’ of ‘Werken bij’. Plaats je vacature op je website en op iedere sociale media platform waarop jouw zaak actief is. Zorg ervoor dat potentiële kandidaten de vacature met zo weinig mogelijk kliks kunnen vinden.

We leven in een beeldmaatschappij. Overal waar we komen of kijken hebben we te maken met oneindige stroom aan foto’s en video’s. Van stories op instagram tot video’s op YouTube en nieuwsfoto’s op de NOS-app. Wist je dat informatie uit visuele content 4 keer beter wordt onthouden? Gebruik dit in je voordeel! Voeg leuke beelden toe die je onderscheidende waarden in de verf zetten of pak uit met een beeld van je team of laatste teambuildinguitje. Als ondernemer speel je zo je rol als goede werkgever ook op lange termijn uit.

Daarnaast kun je gebruik maken van je eigen pand. Enig idee hoeveel mensen langs je pand lopen? Een perfecte locatie om te adverteren. Plaats je vacature prominent op raamposters, krijtborden of stoepborden. Geïnteresseerden krijgen direct een goede indruk van waar en bij wie de vacature is. Je maakt met deze manier van adverteren bovendien gebruik van de uitstraling van je bedrijf.

Tip 3: Doe een beroep op je vaste klantenkring

In je zoektocht naar personeel kunnen je vaste klanten wel eens handig van pas komen. Ze kennen je zaak door en door en weten ongetwijfeld welke kandidaat graag voor jou en je zaak wil werken. Spreek ze aan en vraag hen of zij een geknipte kandidaat kennen. Weten of vinden ze iemand? Dan zijn zowel je klant, je nieuwe medewerker als jij blij. Als vorm van dankbaarheid kun je denken aan een waardebon of rondje van de zaak.

TIP 4: Vraag jouw medewerkers om de vacature actief te promoten

Wist je dat horecapersoneel die via-via bij je komt werken vaak beter presteren en langer blijven? Bovendien voelen medewerkers die een nieuwe medewerker hebben aangebracht zich extra betrokken en gemotiveerd. Samenwerken met vrienden of bekenden werkt bovendien stimulerend en vergroot het werkplezier.

Tip 5: Neem contact op met lokale scholen / onderwijsinstellingen

Wil je nog een stap verder te gaan? Neem dan contact op met scholen in de buurt (die horeca-opleidingen voorzien.) Netwerk met lesgevers van deze scholen. Vraag de directie of de school een mailing kan uitsturen naar pas afgestudeerden en of ze jouw vacature op hun online pagina voor alumni willen plaatsen. Vraag bijvoorbeeld ook een stageplaats aan. Je kan de stagiair dan – na een goede evaluatie – een vast contract aanbieden.

In de zoektocht naar personeel in de bediening kunnen middelbare scholen en universiteiten ook helpen. Vaak hangen er op scholen / faculteiten prikborden waar affiches op gehangen kunnen worden. Maak een poster en hang hem op. Geheid dat alle studenten binnen no time je zaak kennen!

Tip 6: Laat de kandidaat niet wachten

Heeft een kandidaat gesolliciteerd? Contacteer hem of haar zo snel mogelijk en persoonlijk! Nodig de kandidaat uit in je zaak, geef voldoende uitleg over je zaak en de toekomst van je zaak. Is de kandidaat toch niet geschikt? Misschien kent hij of zij wel iemand anders die interesse heeft. Vraag hier gerust naar!


Tot slot: blijf geloven in je zoektocht! Al kost het veel tijd en energie om in deze arbeidsmarkt personeel te vinden, de aanhouder zal altijd winnen. Heb je uiteindelijk toch een nieuwe medewerker gevonden? Laat hem aan het woord op je website of sociale media en wie weet kan het andere horeca-uitbaters of potentiële extra medewerkers inspireren.

Veel succes!