3 min read

4 handige tips voor meer online reviews en waarom deze zo belangrijk zijn

4 handige tips voor meer online reviews en waarom deze zo belangrijk zijn

Een dagje erop uit in een nieuwe stad, een weekendje weg of op vakantie? Heerlijk! S’avonds zal zich alleen altijd de vraag voordoen waar je met je gezelschap zal eten. Misschien heeft je wat goede verhalen gehoord over een zaak in de buurt, maar wellicht heb je nog geen idee of wil je tóch even controleren of die ene zaak wel echt zo goed is. Grote kans dat je dan wat reviews leest van restaurants in de buurt. Hoe ervaarden andere gasten het? Hoe was het eten? Was de service wel goed?

Je bent niet de enige die benieuwd is naar reviews. We zetten wat cijfers op een rij:

  • Maar liefst 93% van de gasten leest reviews voordat zij een restaurant bezoeken;
  • 4 op de 5 horeca gasten geeft aan door goede reviews te worden beïnvloed;
  • Een toename van één ster in de beoordeling op reviewplatforms kan resulteren in een stijging van de omzet van 5 tot zelfs 9 procent.

De cijfers liegen er niet om: Recensies zijn ontzettend belangrijk voor horeca eigenaars en wanneer je meer mensen naar je restaurant wilt trekken, zijn goede online reviews van essentieel belang. Het is dan ook tijd om hier werk van te maken!

Hier volgen 4 tips voor meer reviews die je gelijk kunt toepassen:

1. Maak het gasten makkelijk
Het eten kan geweldig zijn en de drankjes op het terras heerlijk, gasten zullen niet 'op zoek' gaan om een review achter te laten. Maak het ze daarom zo makkelijk mogelijk! Zorg dat ze binnen één klik de reviewpagina weten te vinden; in de zaak (met bijvoorbeeld een QR code), op de website of de mail.

💡 Extra tip!
Wist u al dat Orderli het u gasten wel héél makkelijk maakt om een review achter te laten. Als gasten tweemaal via Orderli een bestelling hebben geplaatst, krijgen zij een pop-up met de vraag wat zij van u zaak vinden. Deze vinden zij natuurlijk geweldig, waardoor zij hierna de vraag krijgen een review achter te laten. Een positieve review zal direct doorgestuurd worden naar Google!

2. Vraag gasten om reviews
Uit eerder onderzoek blijkt dat maar liefst 72% van de gasten die wordt gevraagd om een review te schrijven, dit ook graag wilde doen. Het loont daarom om het simpelweg eventjes te vragen als je ziet dat gasten genoten hebben bij uw zaak. Naast direct vragen kun je natuurlijk ook overwegen om een reviewverzoek op de rekening te printen zodat gasten altijd even het verzoek lezen als ze de bon bekijken.


3. Neem nog eens een kijkje op uw bedrijfsprofiel op Google
Volgens de Restaurant Monitor 2023 worden bijna 80% van de reserveringen tegenwoordig online gedaan. Ook is gebleken dat horecazaken beoordeeld moeten worden met minimaal 3.5 ster om meegenomen te worden in de overweging van gasten. Een leuk bedrijfsprofiel op Google is dan ook ontzettend belangrijk! Bekijk hier een webinar hoe je jouw bedrijfsprofiel kan optimaliseren.


4. Reageer op alle reviews, óók de negatieve
Wist je dat 96% (!) van de mensen die reviews leest, ook even kijkt naar de reactie van het restaurant op de review? Hier liggen dus ontzettend veel kansen! Niet alleen een klein bedankje op positieve reviews wordt gewaardeerd; juist óók reageren op die paar gasten die een mindere ervaring hebben gehad wekt vertrouwen. Houd de reactie kort: bedank de gast voor de oprechte feedback, verontschuldig je voor de teleurstelling en stel vervolgens voor om het gesprek intern te vervolgen, bijvoorbeeld per e-mail. Op deze wijze laat je zien dat je luistert naar de gasten en graag wilt leren.


Dat waren de Orderli tips voor meer reviews! Orderli helpt ondernemers graag hun service te verhogen en omzet te doen stijgen. Benieuwd naar wat wij voor jouw zaak kunnen betekenen? Neem contact op en we kijken graag samen naar de mogelijkheden!