3 min read

Nederlandse horeca-startup Orderli treedt in voetsporen van Airbnb

Nederlandse horeca-startup Orderli treedt in voetsporen van Airbnb

Gaat de Nederlandse horeca-startup Orderli Airbnb achterna? Orderli-ceo Dorus van den Oord twijfelt daar geen seconde over. Doordat zijn bedrijf is toegelaten tot Y Combinator, een prestigieus Amerikaans incubatorprogramma, krijgt het bedrijf de kans om nog harder te groeien.

Elk half jaar melden zo’n 16.000 bedrijven zich aan, waarvan er ongeveer 300 worden toegelaten. Airbnb, het platform voor de verhuur van appartementen en vakantiehuizen, is het beste voorbeeld van een bedrijf dat groot is geworden (mede) dankzij Y Combinator. Nederlandse ondernemingen worden vrijwel nooit geselecteerd. Slechts twaalf bedrijven gingen Orderli voor.

,,Je kunt het zien als een bootcamp”, zegt Van den Oord. ,,Tien weken lang krijgen we colleges en kunnen we vragen stellen aan de Y Combinator-partners, bijvoorbeeld de mensen achter Gmail. Ook hebben we continu contact met andere startups. Door al die lessen proberen we steeds harder te groeien. Na tien weken presenteren we onze resultaten aan een groep grote investeerders.”

,,De ondernemer krijgt met Orderli meer inzicht in de resultaten en kan zo beter voorspellen wat de gasten willen. Ook kan binnen een minuut alles worden aangepast''

Dorus van den Oord, ceo Orderli

Dorus van der Oord Orderli

Dorus van den Oord, ceo Orderli.

Orderli werkt als QR-bestel en betaalsysteem horeca

Van den Oord (27), Maurits Franken (22) en Sven van der Zee (21) zijn de bedenkers van Orderli, een QR-bestel en betaalsysteem voor de horeca. Door de QR-code te scannen met de camera van een telefoon kunnen horecagasten zelf eenvoudig hun bestelling doorgeven, zonder een app te hoeven downloaden. Van den Oord: ,,Ik wilde een systeem dat simpeler, leuker én sneller is dan je hand opsteken. En ik wilde geen app moeten downloaden om twee biertjes te kunnen bestellen.”

In juni verwerkte de dienst 500.000 euro aan bestellingen voor Nederlandse horecagelegenheden, wat naar verwachting in augustus op zal lopen naar een miljoen. Orderli heeft een partnership met Koninklijke Horeca Nederland, die haar leden Orderli als enige QR-besteloplossing aanprijst. ,,De marges in de horeca zijn flinterdun. Het is hard werken voor weinig geld. Dat is geen houdbare situatie. Innovatie is cruciaal. Met Orderli druk je als horecaondernemer de kosten, want je hoeft niet meer voor ieder colaatje dat iemand wil bestellen een ober of serveerster te sturen.”

Lees ook: Student-ondernemers HAN hebben sportieve hit te pakken met QR-FIT

QR code blokje tafel Orderli

'Een goede oplossing voor het huidige personeelstekort in restaurants en cafés'

Orderli is volgens de jonge ondernemers daarom een goede oplossing voor het huidige personeelstekort in restaurants en cafés. Ook helpt het bedrijf horecazaken meer te verkopen met een dynamische en gepersonaliseerde menukaart. ,,Gasten kunnen daarmee eigen aanbiedingen krijgen, waardoor de bonwaarde wordt verhoogd. We zien bijvoorbeeld dat door ons systeem er meer appeltaart bij de koffie wordt verkocht, omdat die automatisch wordt aangeboden. Of dat mensen kiezen voor een duurdere whisky in de Irish coffee.”

De startup loopt zo voorop in de laatste trend: horeca op basis van data, zegt Van den Oord. ,,De ondernemer krijgt met Orderli meer inzicht in de resultaten en kan zo beter voorspellen wat de gasten willen. Ook kan binnen een minuut alles worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan de volgorde van gerechten of de prijzen. Hoe mooi is het om andere aanbiedingen in te stellen als het weer omslaat? Of gerechten te promoten, waarvan producten over de datum dreigen te gaan. Zo verlaagt Orderli niet alleen de kosten, maar verhoogt het ook de omzet.”

Artikel van: https://www.deondernemer.nl/innovatie/groei/horeca-startup-orderli-airbnb~3197319